Siirry suoraan sisältöön

Esplanadin puisto – Helsingin vihreä sydän

  • tehnyt
esplanadi

esplanadi2

Esplanadin puisto on aivan pääkaupunkimme ydinkeskustassa Etelä- ja Pohjoisesplanadi -nimisten katujen välissä sijaitseva kapea puisto. Se on perustettu vuonna 1818, vaikkakin esiintyi ensimmäisen kerran Helsingin asemakaavassa jo 1812. Puiston paikan on hahmotellut itse Helsingin pääarkkitehti Carl Ludvig Engel. Helsinkiläisten suussa puiston nimi usein lyhentyy rakastavasti Espaksi.

Esplanadin puisto on kolmen ydinkeskustan kadun mittainen, ja kulkeekin Erottajalta aina Kauppatorin länsipäähän, vaikka itse Pohjoisesplanadi-katu jatkuukin viellä Kauppatorin reunaa mukaillen Katajanokan kanavalla asti. Pohjois-eteläsuuntaiset kadut kulkevat puiston läpi ja katkovat sen kolmeen osaan, ja kaikille näille kolmelle osalle onkin annettu omat nimensä:

Teatteriesplanadi – Mannerheimintien ja Korkeavuodenkadun välinen osa, Ruotsalaisen Teatterin mukaan

Runebergin esplanadi – Korkeavuorenkadun ja Fabianinkadun välinen osa

Kappeliesplanadi – Fabianinkadun ja Unioninkadun välinen osa, ravintola Kappelin mukaan. Ravintola Kappelia vastapäätä on esiintymislava, joka kulkee nimellä Espan lava.

Esplanadin puisto toimii promenadina niin matkailijoille kuin kaupunkilaisille, ja myös eräänlaisena kaupunkilaisten olohuoneen jatkeena. Kauniilla säällä se on erittäin suosittu hyvin hoidettujen nurmialueidensa ja penkkiensä ansiosta, ja on varsinkin kesäisin täynnä auringon ottajia ja puheliaita turisteja ja paikallisia. Myös Esplanadin länsipäässä sijaitseva Ravintola Teatteri ja itäpäässä sijaitseva Ravintola Kappeli ja varsinkin niiden kesäterassit ovat kauniina kesäisinä päivinä aivan täyteen ahdettuja. Espa on erittäin rakastettu puisto helsinkiläisille, ja sinne tullaankin usein näyttäytymään, olemaan, kuuntelemaan musiikkia, nauttimaan taiteesta ja esityksistä tai vaikkapa kavereiden kanssa piknikille.

Esplanadin puistossa tapahtuu jatkuvasti, ja itse puisto ja varsinkin ravintola Kappelin edustalla sijaitseva Espan lava tarjoavatkin mukavat puitteet erilaisille tapahtumille ympäri vuotta. Helmikuussa esimerkiksi Penkinpainajaisajojen eli penkkariajojen reitti Helsingissä kulkee Esplanadin puiston ohi, eli sinne kannattaa kerääntyä ilmaisten karamellien toiveissa. Kesäkuussa Espan puistossa taas järjestetään muun muuassa Marimekon muotinäytös ja heinäkuussa puiston valtaa Jazz Espa -niminen konserttisarja. Suurin osa tapahtumista on täysin ilmaisia kesäisin arki-iltapäivisin ja lauantaisin, syksyllä ja talvella taas lava toimii näyttelytilana.

Puistossa on myös monenmoista taidetta, esimerkiksi J.L. Runebergin patsas, Topeliuksen muistomerkki ja Eino Leinon patsas.