Millaisia Suomen luonnonsuojelualueet ovat

Millaisia Suomen luonnonsuojelualueet ovat

Suomen luonnonsuojelualueet ovat kauniita nähtävyyksiä, joissa voi vierailla myös lasten kanssa. Luonnonsuojelualueisiin kuuluu erilaisia erämaa-alueita, kansallispuistoja, luonnonmuistomerkkejä, biosfäärialueita, maisemanhoitoalueita ja Ramsar-alueita. Suomessa on meneillään erilaisia ohjelmia, joiden avulla näitä ainutlaatuisia alueita ja kohteita voidaan suojella entistä paremmin. Maastamme löytyykin yhteensä 40 kansallispuistoa, joiden yhteispinta-ala on noin 10.000 neliökilometriä. Voidaankin todeta, että kansallispuistoverkostomme on erittäin kattava.

Suomen luonnonsuojelualueet ja kansallispuistot

Luonnon- ja kansallispuistot ovat monelle suomalaiselle tuttuja paikkoja jo lapsuudesta, joissa vieraillaan etenkin kesäisin. Ottaen huomioon maamme pinta-alan, on luonnonsuojelualueita todella kattavasti ympäri maan. Kansallispuistojen tehtävänä on säilyttää maamme arvokkaimmat alueet ja eliölajisto sekä ainutlaatuiset maisemalliset erityisominaisuudet. Monissa puistoissa on hyvät retkeilypalvelut sekä saatavilla on opastettuja kierroksia.

Suomen luonnonpuistot sijaitsevat ympäri maan. Tunnettuja kohteita löytyy esimerkiksi seuraavista paikoista: Karkali, Vesijako, Vaskijärvi, Sinivuori, Pelso, Runkaus, Sompio ja Malla. Monille tuttu paikka on varmasti Malla, joka sijaitsee Pohjois-Lapissa. Mallatunturit kohoavat Kilpisjärven rannoilta. Sompiosta puolestaan löytyy Urho Kekkosen kansallispuisto, joka sekin on monille suomalaisille tuttu kohde. Siellä on Suomen arvokkaimpiin lukeutuvia erämaita.

Luonnonmuistomerkit

Suomesta löytyy lukuisia luonnonmuistomerkkejä. Ne voivat olla puumuodostelmia, puita, siirtolohkareita tai muita luonnon muodostamia ja rauhoitettuja kohteita. Niiden vahingoittaminen ja rikkominen on ankarasti kielletty. Myös erilaiset hiidenkirnut sekä lähteet voivat olla tällaisia suojeltuja ja rauhoitettuja kohteita. Yksi muistomerkki löytyy Ruokolahdelta ja sen on Kummakivi.