Siirry suoraan sisältöön

Suomen kansallispuistot

Suomesta löytyy yhteensä 40 kansallispuistoa. Suomen kauneimmat kansallispuistot sijaitsevat niin etelässä kuin pohjoisessakin, joten jokaisen lähiympäristöstä löytyy varmasti vierailemisen arvoinen virkistäytymiskohde. Kansallispuistossa pääsee nauttimaan niin reippaasta ulkoilusta kuin upeista maisemistakin. Niissä voi reissata myös pitempiä aikoja ja voipa niissä jopa yöpyä teltassa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kansallispuistoissa on omat sääntönsä, jotka jokaisen retkeilijän on hyvä tietää. Esimerkiksi tulen tekeminen voi olla kielletty joissakin osissa kokonaan. Siellä saa liikkua ainoastaan merkityillä reiteillä. Tällä pyritään suojelemaan maisemaa ja kansallispuistoa. Kansallispuistoissa saa liikkua lemmikkieläinten kanssa, mutta koiria tai kissoja ei saa päästää irti puistoon.

Suomen kansallispuistot pysyvät kauniina, kun kaikki kävijät pitävät luonnon puhtaana. Valitse siis kansallispuisto seuraavaksi reissukohteeksesi. Suomen kansallispuistot kartalla antavat hyvän kuvan siitä, mistä kansallispuistoja löytyy.

Nainen piknikillä Suomen kansallispuistossa

Suomen kansallispuistot kartalla

Suomesta löytyy kansallispuistoja maan jokaisesta kolkasta. Omasta kodistaan ei välttämättä tarvitse lähteä kauas päästäkseen retkeilemään puistossa. Kansallispuistoja löytyy myös saaristosta, kuten Tammisaaren saaristosta sekä Perämereltä Oulun lähettyviltä. Niille päästäkseen tarvitsee kuitenkin oman veneen.

Etelä-Suomen tunnetuin kansallispuisto on Nuuksion kansallispuisto, joka sijaitsee Espoossa. Nuuksiossa on erilaisia reittejä, joista jotkut ovat haastavampia kuin toiset. Reitit vaihtelevat huomattavasti niin pituudeltaan kuin vaikeusasteeltaan. Jokaisen kannattaakin miettiä valmiiksi, minkä reitin haluaa kulkea. Lyhimmillään reitit ovat 1,5 kilometriä ja pisimmillään jopa 17 kilometriä.

Pohjoisin kansallispuisto

Suomen pohjoisin kansallispuisto on Lemmenjoki. Lemmenjoen kansallispuisto sijaitsee aivan Saamenmaan sydämessä. Kohde sopii oikein hyvin niin vähemmän vaeltaneille kuin kokeneillekin vaeltajille. Merkittyjä reittejä on yhteensä jopa 60 kilometrin verran, joten vaellettavaa riittää useammaksikin päiväksi, mikäli suunnitelmissa on tehdä useamman päivän reissu Lapin jylhään erämaahan.

Monien mielestä upeimmat Suomen luonnonpuistot sijaitsevat juurikin Lapissa. Lemmenjoen läheisyydessä sijaitsee kaksi muutakin kansallispuistoa. Ne ovat Urho Kekkosen kansallispuisto sekä Pallas-Yllästunturi. Näistä Urho Kekkosen kansallispuisto on monien mielestä se jopa kaikkein kaunein kansallispuisto. Pallas-Yllästunturi taas tunnetaan muistakin ulkoilma-aktiviteeteistaan. Siellä on laskettelurinteitä sekä mahdollisuus hiihtää myös suosittua murtomaahiihtoa.

Suomen kansallispuistot pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla sijaitsee siis Nuuksion kansallispuisto, joka on Espoossa. Muuten pääkaupunkiseudun tuntumasta löytyy toinenkin kansallispuisto. Se on Sipoossa sijaitseva Sipoonkorven kansallispuisto. Sipoonkorven kansallispuisto pitää sisällään monia erilaisia reittejä, kuten muutkin Suomen kansallispuistot. Helsingistä löytyy myös Finlandiapuisto joka ei kuitenkaan suinkaan ole kansallispuisto. Finlandiapuiston tarkoituksena on toimia virkistäytymis- ja rentoutumispaikkana aivan pääkaupungin sydämessä. Se onkin suuri vihreä alue, jonne voi lähteä esimerkiksi piknikille.

Suomen kauneimmat kansallispuistot tarjoavat monenlaisia elämyksiä. Niihin voi lähteä päiväretkille vaikka lasten kanssa. Toisaalta kansallispuistoissa voi vierailla useamman yön retkellä, jolloin teltassa yöpyminen tulee varmasti olemaan elämys. Myös yön yli kestäviä retkiä voi tehdä yhdessä perheen kanssa. Vaellusreissuilla tulee kuitenkin aina mennä pienten mukaan, jotta reissusta ei tule liian raskas kenellekään.

Finlandiapuiston kukkia