Siirry suoraan sisältöön

Historiallisia kohteita puiston tuntumassa

  • tehnyt
Kansallismuseo

Finlandiapuiston välittömässä läheisyydessä tulee olemaan monia historiallisesti kiinnostavia kohteita, joten alueesta tulee varmasti matkailijoiden keskuudessa suosittu. Esimerkiksi Kansallismuseo ja Hakasalmen huvila sijaitsevat sen lähellä.

Kansallismuseo sijaitsee Finlandia-taloa vastapäätä Etu-Töölössä Mannerheimintien varrella. Se tarjoaa katsauksen Suomen historiaan kivikaudelta tähän päivään saakka mielenkiintoisten esineiden avulla. Museo on osa Museovirastoa. Sen yksi päätarkoituksista on toimia valtakunnallisena kulttuurihistorian keskuksena. Kansallismuseolla on noin puolen miljoonan esineen kokoelma. Kokoelmista vastaavat sekä Kokoelmakeskus että museon kokoelma- ja tutkimusyksikkö. Museo työllistää noin 120 henkeä vakinaista henkilökuntaa.

Kansallismuseon rakennus on arkitehtoonisesti vaikuttava. Sen suunnitteluun osallistui monta tunnettua suomalaista arkkitehtiä. Ulkoasussa esiintyy aiheita eri kausilta Suomen historiasta, se on saanut vaikutteita muun muassa keskiaikaisista kirkoista ja linnoista. Rakennuksen ulko-osien päätyyli on kansallisromantiikkaa, ja sisäpuoli on enimmäkseen jugendia. Museo rakennettiin vuosina 1905-1910, ja avattiin viimein yleisölle vuonna 1916. Nimen Kansallismuseo se sai Suomen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1917. Viimeksi museota on peruskorjattu mittavasti reilut 15 vuotta sitten, jonka jälkeen se avasi ovensa uudestaan yleisölle heinäkuussa 2000.

Kansallismuseo_HelsinkiMuseossa on myös vaikutavia taiteellisia yksityiskohtia. Sisääntuloaulan katosta löytyy Akseli Gallen-Kallelan maalamia Kalevala-teemaisia kattofreskoja, jotka voi nähdä ilman pääsymaksua. Freskot maalattiin vuonna 1928, ja niiden inspiraationa olivat vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn suomalaiseen paviljonkiin tehdyt freskot, joista myös vastasi Gallen-Kallela.

Finlandiapuiston läheisyydessa sijaitsee myös klassinen Hakasalmen huvila, joka on matkailijoiden suosiossa. Sen rakennutti salaneuvos Carl Johan Walleen vuonna 1843. Rakennukset ovat empiretyylisiä. Huvilan tunnetuin asukas lienee ollut salaneuvoksen tytärpuoli Aurora Karamzin, joka tunnettiin varakkaana hyväntekijänä. Sen vuoksi huvila tunnetaan myös nimellä Karamzinin huvila.

Huvila on tarjonnut jo yli sadan vuoden ajan Helsingin kaupunginmuseon toimintoja. Sen valikoimiin kuuluu vaihtuvia näyttelyitä koko vuoden ympäri. Se on kuuluisa etenkin nostalgisista valokuvanäyttelyistään. Pihapiirissä on toinen siipirakennus, jossa sijaitsee viihtyisä kahvila. Tilat voi myös vuokrata yksityiskäyttöön niiden ollessa vapaana.

Molempiin kohteisiin pääsee kätevästi puistosta. Baana helpottaa eri paikkojen välillä liikkumista, ja lisäksi alueella on varmasti kesäisin useita muitakin tapahtumia, joihin mennä tutustumaan.