Suomen huvipuistot

Suomen huvipuistot

Suomen huvipuistot ovat melko monipuolisia. Suomessa riittää niin pieniä kuin suuriakin puistoja, jotka löytyvät eri puolilta Suomea. Puistojen tarjonta kattaa niin erilaisia laitepainotteisia puistoja, teemapuistoja kuin esimerkiksi vesipuistojakin. Lisäksi moni puisto tarjoaa useita eri ominaisuuksia, kuten laitteita, eläinpuiston ja vaikkapa erilaisia liikunta-aktiviteetteja. Huvipuistot ovat siis hyvin erilaisia ja niihin kannattaa tutustua löytääkseen itselleen, ystäväporukalleen tai koko perheelleen sopivimman lomakohteen.

Suomen huvipuistot koko perheelle

Oikeastaan Suomen kaikki huvipuistot sopivat koko perheelle. Etenkin Suomen suurimmat huvipuistot tarjoavat tekemistä ja laitteita niin perheen kaikista pienimmille kuin myös aikuiseenkin makuun. Huvipuistoissa on kuitenkin suuria eroja, joten oma puisto kannattaa valita oman perheen maun mukaan. Esimerkiksi Flowpark ja Atreenalin Seikkailupuisto Saimaa sopivat seikkailuhenkisille ja liikunnasta pitäville ja Jukupark Kalajoki niille, jotka haluavat yhdistää vesipuisto-, huvipuisto- ja rantaloman meren rannalla.

Perheen kaikista pienimmille jäsenille voivat sopia parhaiten Ti-Ti Nallen Koti Lempäälän Ideaparkissa tai Muumimaailma Naantalissa. Ne tarjoavat lapsille tuttuja hahmoja ilmielävinä. Esimerkiksi Muumimaailmassa ei ole ainuttakaan huvipuistolaitetta, joka oli itse Tove Janssonin ehto. Muumimaailmassa voi nähdä Muumien lisäksi esimerkiksi Muumitalon, Hemulin talon ja Satupolun sekä monia muita Muumien seikkailuista tuttuja paikkoja.

Suomen suurimmat huvipuistot

Muutamat Suomen huvipuistot ovat erityisen suuria. Kaikista suurin niistä on PowerPark Kauhavalla. 160 hehtaarin huvipuisto tarjoaa hyvin monipuolisesti nähtävää ja koettavaa. Puisto tarjoaa laitteita kaikenikäisille sekä Satumaan, minigolf-ratoja, sisäkarting-radan, oman kauppakeskuksen, hevoskeskuksen ja elokuvanäytöksiä. Se on siis myös valtavan monipuolinen verrattuna moniin Suomen huvipuistoihin. Ikärajattomaan puistoon pääsee suoraan junalla ja aivan puiston vieressä on majoitusmahdollisuuksia.

Suomen huvipuistot tarjoavat myös muita melko suuria huvipuistoja. Esimerkiksi Suomen suosituin huvipuisto Linnanmäki Helsingissä esimerkiksi tarjoaa yli 40 laitetta, Merimaailma Sea Lifen ja artistien esiintymisiä. Tampereen Särkänniemi on myös suuri huvipuisto, joka tarjoaa niin laitteita, eläinpuiston kuin tunnetun 168 metrisen Näsinneula-näköalatorninkin.

Kiertävä huvipuisto voi saapua omalle paikkakunnalle

Suomen Tivoli on pieni kiertävä huvipuisto, joka kiertää kesäisin paikkakunnalta toiselle. Se on loistava vaihtoehto niille, jotka eivät pääse matkustamaan suurempiin huvipuistoihin. Tivoli tarjoaa etenkin lapsille sopivia, mutta myös muutamia hurjempia laitteita. Tarjolla on myös pelejä, kuten narunveto ja onginta. Etenkin monien aikuisten harmiksi korttipelit eivät kuitenkaan kuulu Tivolin valikoimaan. Niitä voi kuitenkin pelata vaikkapa puhelimellaan odottaessaan pääsyä laitteisiin. Jonot voivat nimittäin olla pitkät etenkin aurinkoisella säällä.

Tivoli kiertää kuitenkin vain muutamilla Suomen isoilla paikkakunnilla. Niitä voivat olla esimerkiksi Oulu, Jyväskylä ja Lahti. Nämä paikkakunnat ovat kuitenkin yleensä ympäri Suomen, joten hyvin monilla on mahdollisuus päästä vierailemaan Tivolissa. Vuoden aikataulun ja paikkakunnat huvipuiston kiertueelle voi tarkistaa huvipuiston nettisivustolta.

Suomen huvipuistot tarjoavat huvia laidasta laitaan

Suomen suurin ja Suomen toiseksi suurin huvipuisto ovat yleensä ne huvipuistot, joihin matkustetaan pitkänkin välimatkan päästä. Myös Kouvolan Tykkimäki on suosittu kohde. Ne ovat myös hyvin tyypillisiä puistoja laitteineen. Joskus kannattaa kuitenkin valita erikoisempi huvipuisto, kuten esimerkiksi Angry Birds Activity Park, joka on hauska seikkailupuisto lapsille. Ne sijaitsevat kylpylöiden yhteydessä Saimaalla ja Kuusamon Tropiikissa.

Flowpark-puistot Suomen eri paikkakunnilla ovat myös seikkailupuistoja. Niissä voi kiipeillä erilaisilla yläköysiradoilla 0,5-25 metrin korkeudessa. Seikkailuradat on rakennettu elävien puiden varaan. Kullakin radalla on erilaisia tasanteita ja tehtäviä, kuten liaanihyppyjä, keinuja ja vaijeriliukuja.

Suomen huvipuistot sisältävät myös muita erilaisia vesi- ja ulkopuistoja. Esimerkiksi Mikkelin Visulahti ja Suomen kaksi Jukuparkkia ovat vesipuistoja. Jukupark Kalajoki sijaitsee aivan tunnetuilla Kalajoen hiekkasärkillä, joka on luonto- ja matkailukeskus. Mikkelin Visulahti taas tarjoaa uima-altaiden ja vesiliukumäkien lisäksi myös sisäleikkipuiston, pomppulinnapuiston, moottoriratoja, dinofossiilin ja paljon muita perheen pienimpiä kiinnostavia toimintoja.