Koska Suomi on toinen toistaan kauniimpia puistoja tulvillaan, olemme päättäneet, ettemme enää keskity ainoastaan pääkaupunkiseudun puistoalueisiin, vaan esittelemme puistoja Suomen aivan joka kolkasta. Kesäisin Suomi on loistava maa matkailuun, sillä luonto on vihreimmillään ja puistoalueet täyttyvät aurinkoista päivää viettävistä ihmisistä. Suuntaamme aivan ensimmäisellä reissullamme Kotkaan, josta löytyy palkittu Sapokan Vesipuisto. Siihen kannattaa itse asiassa tutustua kaikkina vuodenaikoina, sillä alueen kasvillisuus pääsee loistoonsa useaan eri aikaan. Keväisin Sapokan Vesipuistossa kukkivat kymmenet tuhannet sipulikukat, alkukesällä taasen puistossa vierailevat pääsevät ihastelemaan kukoistavia alppiruusuja ja atsaleioita. Syksyisin puistoon saapuu hurmaavat ruskan värit ja talvellakin puistossa on aistittavissa uudenlainen tunnelma. Kaiken kaikkiaan Sapokan Vesipuistossa riittää runsaasti nähtävää ja tutkittavaa, joten Kotkan reissulle kannattaa aivan ehdottomasti suunnata mihin tahansa vuodenaikaan. Me suuntaamme sinne kuitenkin nyt kesällä, jotta pääsemme nauttimaan värikkäästä kukkaloistosta.
Sijainti
Sapokanlahti sijaitsee siis Kotkassa. Tallinnankadun varrella merestä työntyy Sapokanlahti, joka muodostaa ihastuttavan merellisen poukaman suoraan Kotkansaareen. Sapokan Vesipuistosta on vuosikymmenten saatossa muodostunut osa kotkalaista identiteettiä ja se onkin tärkeä paitsi matkailijoille, etenkin juuri paikallisille. Sapokan Vesipuistossa ihmiset viettävät aikaa aivan läpi vuoden, mutta vilkkaimmilaan alue on luonnollisesti kesäaikaan. Puistossa on muuten myös erikoisvalastus. Se syttyy joka ilta samaan aikaan, kuin kaikki muutkin katuvalot. Iltasella puistosta tuleekin aivan uusi puoli esiin, kun valon ja varjojen leikki luo sinne upean ja jännittävän, mutta samalla rauhoittavan tunnelman!
Suunnittelu ja kasvillisuus
Sapokan Vesipuistossa keskeisinä elementteinä toimivat runsas ja monipuolinen kasvillisuus, mutta lisäksi myös vedellä, kivillä ja valaistuksella. Merivettä solisee uloimmalta aallonmurtajalta lahdelmaan pitkin putousta, joka on noin 20 metriä korkea. Merivettä kulkee myös puroissa. Puro ja vesiputous muodostavatkin lahdelle tehokkaan vedenkierto- ja hapetusjärjestelmän. Sitä säädellään vain tarpeen mukaan. Lahteen on istutettu ihastuttavia karppeja, jotka ovat myös omalta osaltaan huolehtimassa veden puhtaudesta.
Puistossa on runsaasti kasvistoa. Useimmat kasveista on merkitty nimikyltein, joissa nimi on ilmoitettu sekä suomeksi, ruotsiksi, että latinaksi. Kasvupaikat ovat kasveja ajatellen vaihtelevia, joten Sapokan Vesipuistosta löytyykin monipuolisesti eri pienilmastoissa viihtyvää kasvistoa. Lajeista mainittakoon esimerkiksi riippajalava, tyrni, hopeasalva, kelasköynnös, puistoaralia, hevoskastanja, pikkupilarikataja, samettisumakki, kellokuusama, tapionpöytä, tuivio, pensylvanianvaahtera, karoliinanvalkopyökki, japaninsiipipähkinä, tähkävaahtera, euroopanvalkopyökki, lännenhemlokki, japankinkellovaivero, lamoherukka, kultasade, mantsurianjalopähkinä, atzalea, magnolia, piippuköynnös, koripaju sekä monet, monet muut kasvit. Kasvien bongailu onkin hauskaa kesäpäivän vietettä ja siihen uppoaakin helposti useita tunteja. Eväät kannattaakin siis valmistaa mukaan matkalle. Toki Sapokan Vesipuiston välittömästä läheisyydestä löytyy myös monta pientä kahvilaa, joissa nauttia virvokkeita.
Kiveä täällä Sapokan Vesipuistossa on käytetty ja kierrätetty monella tavalla. Kivinäyttelyssä, joka löytyy putouksen ylätasanteelta, pääsee tutustumaan kivilajeihin, jotka ovat suomalaisia ja kaupallisesti saatavilla olevia. Lisäksi paikalla voi tutustua kiven erilaisiin työstömahdollisuuksiin.
Sapokan Vesipuistosta löytyy kasvillisuuden, kiven ja vesielementin lisäksi myös upeaa veistostaidetta. Kuvanveistäjä Hannele Kylänpään pronssista valettuja veistoksia on alueella jopa toistakymmentä kappaletta. Hahmoina näissä veistoksissa ovat muun muassa kärppä, ankka, fasaani, pupu, käki ja harakka. Lisäksi muita ihastuttavia eläinhahmoja on ympäri puistoa.
Palkinnot
Sapokan Vesipuisto on Suomen palkituin puisto. Vuonna 1993 se palkittiin parhaansa ulkovalaistuskohteena. Heti seuraavana vuonna tiedossa oli toinen palkinto, tällä kertaa Vuoden Ympäristörakenne. Suomen paras Kivirakenne -palkinnon Sapokan Vesipuisto pokkasi itselleen vuonna 1996.