Kupittaanpuisto


turku ilmakuva

Suomen vanhin ja laajin kaupunkipuisto ei monenkaan yllätykseksi löydy pääkaupunkiseudulta, vaan ensimmäisestä pääkaupungistamme, Varsinais-Suomen helmestä, Turusta. Tähän upeaan kaupunkipuistoon mahtuu paljon erilaista aktiviteettia, josta koko perhe voi nauttia,. Kupittaanpuisto käsittää kaiken kaikkiaan muun muassa lintupuiston, Seikkailupuiston, Paviljonkiravintolan, maauimalan, urheiluhallin sekä runsaasti viehättäviä viheralueita.

Historiaa

Ensimmäiset pakanat suomalaiset kastoi Piispa Henrik juurikin Kupittaan lähteellä kristinuskoon. Tämä tapahtui perimätiedon mukaan ensimmäisen ristiretken aikaan vuoden 1155 paikkeilla. 1500-luvulla Kupittaa toimi yleisenä markkinapaikkana. Siellä järjestettiin paljon markkinoita ja myytiin hevosia. Viljelysmaiksi oli raivattu muutamia peltotilkkuja. Näitä peltotilkkuja käyttivät viljelyspalstoinaan monet turkulaiset porvarisperheet juuri Kupittaan ja Itäharjun alueella. Juhana-herttua piti renesanssihovia Turun Linnassa, jolloin Kupittaalla oli tapana viettää monia turnajaisia sekä keskikesän juhlia. Tämä tapahtui 1550- ja 1560 -luvuilla. Terveyslähteenä Kupittaan puistossa sijaitsevaa lähdettä alettiin käyttää 1680 -luvun alkupuolella. Sen lähistöllä hoidettiinkin muun muassa spitaalisia ja myöhemmällä ajalla myös koleraa sairastavia. Kupittaan historiaan mahtuu myös todella synkkiä asioita, sillä vuodesta 1760 saakka Uudemaantullin seutu oli käytössä teloituspaikkana. !700-luvulla kuolemanrangaistukset olivat Suomessakin suhteellisen yleisiä. Tuomio oli mestaus paitsi murhasta ja taposta, mutta myös pelkkä varkaus saattoi viedä hengen. 1700-luvulla Kupittaalla alkoi kylpylätoiminta. Sen ansiosta Kupittaalle saapui paljon väkeä. Itse asiassa, jossakin kohtaa Kupittaa oli koko Turun vesilähde ja suurin osa turkulaisista nauttikin siitä saadusta vedestä. Alueelle perustettu kylpylätoiminta kasvatti suosiotaan, kun toiminta laajeni kylpyläpuistoksi 1870-luvulle saakka.

Oikeastaan tästä alkaa varsinaisen puiston tarina, sillä Kupittaan puistoalue perustettiin alunperin kylpylävieraiden kävelyalueeksi. Nykyinen koivukujanne on muistona noista ajoista, sillä aikoinaan Kupittaanpuiston keskeinen teema oli itse asiassa juurikin tuo promenadikäytävä. Kupittaan puistoalueella on 1800-luvun loppupuolella järjestetty myös paljon sirkus- ja eläintaistelunäytöksiä. Alueelle perustettiin myös Kupittaan puutarhakoulu, jonka toiminta alkoi itse asiassa jo 1841. Koulun oppilaiden vastuulla oli puiston viheralueista huolehtiminen. Nykyään tuon koulun paikalla sijaitsee Seikkailupuisto ja osa koulun rakennuksista on yhä sen käytössä.

Urheilukenttä alueelle rakennettiin 1890-luvun lopulla, kun puistoa laajennettiin. Samalla sinne pystytetiin lapsille leikkikenttä ja istutettiin paljon lisää puita ja pensaita. Lintulammikot ja maauimala alueelle perustetiin vuonna 1910, minkä tarkoitus oli tietyllä tapaa jatkaa kylpylähistoriaa.

promenadi

Nykypäivänä

Nykyään tällä ihastuttavalla ja melko laajalla alueella on todella paljon nähtävää ja koettavaa. Puistosta löytyy muun muassa puistokalusteryhmiä, joihin on kiinnitetty shakkilautoja. Ne löytyvät tarkemmin sanottuna puistosta Kupittaankadun varrelta ja ne asennettiin alueelle kuntalaisaloitteen pohjalta. Hauska ja erilainen idea, hyvä turkulaiset!

Seikkailupuisto

Seikkailupuisto tarjoilee runsaasti tekemistä lapsille. Heinäkuun ajan puistossa on voinut ja voi siis yhä, viedä lapset kokeilemaan taiteilijaelämää värikylpytyöpajoihin. Näitä värikylpyryhmiä on tarjolla aivan pienistä vauvoista naperoikäisiin. Seikkailupuistosta löytyvät myös pomppulinna, teatterimuskari, kesäateljee, Koekaniini Koposen Kokemuskeskus sekä Liikennekaupunki ja safariautot.

seikkailupuisto

Kupittaan maauimala

Maauimala sijaitsee tarkalleen ottaen Seikkailupuiston ja Kupittaan Paviljonki-ravintolan välittömässä läheisyydessä. Uimalaan pääsee sisään juurikin tuon ravintolan takaa. Maauimala on erityisesti juuri lapsiperheiden suosiossa ja se on avoinna maanantaista perjantaihin kello 09:00 – 19:00 ja viikonloppuisin lauantaista sunnuntaihin kello 10:00 – 19:00 välisenä aikana. Alueella on myös esteetön pukutila ja suihku. Maauimalassa järjestetään joka kesä paljon vesijumppia. Mikäs sen parempaa kuin kuntoilla ja nauttia raikkaasta ulkoilmasta ja ihanasta kesäsäästä! Vesijumppaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Kokemuksemme puistosta

Kupittaanpuisto on ehdottomasti suomalaisten puistojen aatelia. Sillä on uskomattoman pitkä ja vaiherikas historia. Historian havinan voi paikoin kuulla, vaikka samalla puisto on todella nykyaikainen ja palvelee monenikäisiä kaupunkilaisia ja turisteja. Kupittaanpuisto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, etenkin lapsiperheille. Puiston alueella on todella paljon tehtävää ja nähtävää, joten vierailuun kannattaakin varata ihan kokonainen päivä. Plussaa on myös ruokakauppojen ja monen hyvän ravintolan läheisyys sekä tietysti lyhyt kävelymatka Turun keskustaan ja joenvarteen.

Turku illalla