Japanilainen puutarha


Japanese-Garden-Puolassa

Helsingin Roihuvuoressa on uskomaton japanilainen puutarha, joka tunnetaan nimellä Kirsikkapuisto. Tämä upea luontoalue sijaitsee hieman syrjässä Roihuvuorentieltä, joten sitä ei välttämättä huomaa pääväylällä kävellessä. Kun sinne eksyy poikkeamaan, ovat näkymä ja mieltä rauhoittava tunnelma uskomattoman rauhoittavia. Puistossa on satoja kirsikkapuita ja japanilaisen puutarhan tyypillisiä elementtejä.

Kirsikkapuiston kausi huipentuu perinteiseen, toukokuussa järjestettävään Hanami-juhlaan, jossa voi tutustua tarkemmin japanilaiseen kulttuuriin ja ihastella valloittavien kirsikkapuiden loistoa. Siellä on erilaisia tanssiesityksiä, origameja sekä soittoa. Paikalla on myynnissä paikallisia herkkuja, joista voi nauttia mukavassa tunnelmassa. Kirsikkapuut eivät kuki kovinkaan kauaa, joten niistä kiinnostuneiden on hyvä olla ajoissa paikalla.

Japanilaiset puutarhat Suomessa

Suomessa ei juurikaan ole yleistä käyttöä varten japanilaisia puutarhoja, sillä Kirsikkapuiston lisäksi puistoja on ainoastaan Vantaan Viherpajan yhdessä kasvihuoneessa. Helsingin kaupunki ylläpiti aiemmin Viikissä sijaitsevaa Gardeniaa, mutta sen toiminta lopetettiin loppuvuodesta 2015.

Japanilainen puutarha sopii tyylillisesti erinomaiseen suomalaiseen pihaan, joten sellaisen voi lyödä myös itsensä iloksi pihalle. Se on hyvin pelkistetty, joten kukkaloistolla ei tarvitse pröystäillä. Sammaleet ja muut vehreät elementit sopivat oikein hyvin tunnelmaan. Huolellinen suunnittelu onkin keskeisessä roolissa, jotta oikeanlainen tunnelma välittyy puutarhaa ihasteleville. Jos haluaa pitää puutarhan helppohoitoisena, voi kukkien määrää minimalisoida.

Tyypillisiä elementtejä japanilaisessa puutarhassa

Tässä valloittavassa puutarhassa on tarkoitus rauhoittaa mieltä irrottautumalla arkipäivän hektisestä kiireestä. Tyypillisesti alueella nähdään kiviä, ikivihreitä kasveja ja sommitelmia Lisäksi Japanilaisessa puutarhassa on tyypillisesti vettä jossain muodossa.

Ympäri puistoa voi kävellä esimerkiksi hiekkaan istutetuilla kivilaatoilla tai hiekkapolkua. Pohjan saa helposti luotua esimerkiksi murskeella, joka on edullinen raaka-aine. Tällä tavalla tästä ainutlaatuisesta tunnelmasta voi nauttia ympäriinsä ja ihastella mitä upeampia elementtejä.