Kaivopuisto

Kaivopuisto

kaivopuisto

Tänään kerromme Helsingin vanhimman puiston, eli Kaivopuiston tarinan. Tämä puisto on perustettu niinkin varhain kuin 1830-luvulla ja se sai alkunsa alueen kylpylätoiminnasta. Yleisölle avoin puisto Kaivopuistosta tuli kuitenkin vasta kylpylätoiminnan loputtua, eli vuonna 1880-luvulla. Myöhemmin Kaivopuisto nimi on taipunut ihmisten suussa ”Kaivariksi” ja sillä nimellä sen tuntevatkin monet nykyään.

Alueella sijaitsi ja siajitsee edelleen runsaasti vanhoja kartanoita, jotka jäivät yksityisomistukseen ja niiden maa-alueet rajattiin pois puistoalueesta. Nykyisin nämä arvorakennukset ovat pääosin suurlähetystöjen käytössä.

Kaivopuisto muodostui 1990-luvulla alueeksi jossa järjestettiin runsaasti erilaisia ulkoilmakonsertteja. Paikka on myös kaikkien tuntema Vapun vietto paikka, jonne kerääntyy runsain määrin ihmisiä pääkaupunkiseudulta.

Alueella sijaitsee myös Carl Engelin suunnittelema Kaivohuone, joka onkin noussut jo erränlaiseen kulttimaineeseen Helsingissä. Puiston alueella on myös muita upeita ja historiallisia kohteita, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua ihan ajan kanssa.

Puiston sijainti on aivan ihanteellinen, sillä se sijaitsee aivan kantakaupugin alueella niemen kärjessä. Alue on kokonaisuudessaan 45 hehtaaria suuri ja sen maasto on vaihtelevaa, kallioineen ja merenrantoineen.

Puiston alkuvuosina alue oli niin sanotusti ”paremman väen” suosiossa, mutta vuosien kuluessa siitä tuli koko kansan puisto. Tästä huolimatta alue jolla Kaivopuisto sijaitsee on yksi Helsingin kalleimpia asuinalueita.

Puiston istutukset ovat vanhoja ja niiden suojissa onkin mukavaa viettää kesäistä päivää perheen ja ystävien kesken. Alueen merihenkisyys kuvastaa monelle Helsingin syvintä olemusta ja alueella on jopa jollain tavalla ”trendikästä” näyttäytyä.

Kaivopuisto on myös kerännyt välillä ei niin myönteistä uutisointia, siellä tapahtuvien häiriöisen takia. Onneksi Helsingin kaupunki on kuitenkin puuttunut asiaan suhteellisen topakasti ja saanut puiston hiukkasen laskevaa mainetta taas nousemaan.

Kaiken kaikkiaan Kaivopuiston kohdalla voidaan puhua puistojen ykkösestä. Helsingissä on runsaasti upeita ja historiallisia puistoalueita, mutta yksikään ei yllä Kaivopuiston tasalle!