Tietoa puistosta ja sen sijainnista

Tietoa puistosta ja sen sijainnista

Monen kaupungin sydämessä on puisto, joka elää kaupunkilaisten mukana ja on olennainen kokoontumispaikka betoniviidakon keskellä. Puistoihin kokoonnutaan juhlapäivinä ja kauniina kesäpäivinä, ja niissä järjestetään tapahtumia. Ne heijastelevat kaupungin tilaa ja parantavat kaupunkilaisten elämänlaatua sekä matkailijoiden kulttuurikokemusta. Töölönlahdelle on menneinä vuosikymmeninä suunniteltu useita eri projekteja, mutta viimein se on saanut arvoisensa suunnitelman.

IMG_4120Finlandiapuisto tulee olemaan sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden keidas, joka yhdistää kultturin, politiikan, liikenteen, matkailun ja mediamaailman. Siitä tulee paikka, jossa ihmiset, kulttuurit ja ajatukset kohtaavat, ja jossa kaikki voivat viettää aikaa erilaisten aktiviittien parissa tai vain oleskella. Puisto on edelleen työn alla, mutta todennäköisesti seuraavan kymmenen vuoden sisällä siitä päästään nauttimaan.

Finlandiapuiston kokonaisuus tulee olemaan osa Helsingin kaikkein aktiivisinta ydintä. Alue tulee kattamaan useita eri rakennuksia ja osia. Erityyppisten torien ja teemapuistojen lisäksi Finlandiapuistoon tulevat kuulumaan Kansallisooppera, Kaupunginmuseo, Helsingin Musiikkitalo, kongressi- ja konserttikeskus Finlandia-talo ja nykytaiteen museo Kiasma. Lisäksi puiston tuntumassa sijaitsevat myös Kirjasto 10, Postitalo, Eduskuntatalo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Rautatieasema, Kaupunginteatteri, Kaisaniemenpuisto, Talvipuutarha, Kampin liikekeskus ja bussiasema, ja Sanomatalo. Se on siis monen tärkeän paikan yhteydessä.

Rakennettavaa kokonaiskerrosalaa projektissa on noin 103 000 neliömetriä. Musiikkitalossa neliömetrejä on 28 000, ja alueella sijaitsevissa liike- ja toimistorakennuksissa yhteensä suurin piirtein 75 000. Asuntoja niihin tulee yli sata kappaletta, ja niiden pinta-ala tulee kattamaan 6 000 neliometriä. Työpaikkoja projektista syntyy arviolta 2 500 kappaletta, ja opiskelupaikkoja 700. Pysäköintilaitoksen autopaikkoja aluelle tulee 650 kappaletta. Lisäksi katuja puistoon tulee 3,2 hehtaarin verran. Toreille pinta-alaa on varattu 1,7 hehtaaria ja puistoille yhteensä 10,6 hehtaaria. Kyseessä on siis mittava projekti, johon kuuluu useita eri osa-alueita, ja joka vaatii suuren määrän sekä ammattillisia, ajallisia että taloudellisia investointeja. Viime aikaisen taloustilanteen vuoksi sen rakennustyöt onkin toistaiseksi pysäytetty.

Puistoon pääsee kätevästi julkisella liikenteellä. Sen läheisyydessä on esimerkiksi useita bussipysäkkejä, jotka vievät alueille ympäri pääkaupunkiseutua. Myös autopaikkoja alueella tulee olemaan. Puistoissa pääsee liikkumaan leppoisasti kävellen, ja alueella tulee olemaan tilaa myös pyöräilijöille. Telineitä ja kulkuväyliä tulee olemaan riittävästi, jotta kaikki mahtuvat liikkumaan mukavasti.