Siirry suoraan sisältöön

Puiston eri osa-alueet

  • tehnyt
Music Center

Finlandiapuiston alueella tulevat sijaitsemaan myös Kiasmanpuisto, Musiikkitalon puisto ja Makasiinipuisto. Ne yhdistävät eri alueita toisiinsa ja luovat miellyttävämpää tunnelmaa kaupunkiympäristöön. Kaikkien suunnittelu- ja rakennustyöt ovat eri vaiheissa.

Kiasmanpuiston alueella oli ennen rautatie, mutta sen käyttötarpeen poistuessa alueelle päätettiin rakentaa kevyen liikenteen kulkuväylä Baana. Kiasma sijaitsee alueen eteläisellä laidalla, pohjoispuolella on puolestaan Musiikkitalo.

Helsinki_Music_CenterPuiston on tarkoitus toimia yhdistävänä tilana Musiikkitalon, Kiasman ja Kansalaistorin välillä. Siihen on siinniteltu luonnonkivipäällysteiset käytävät, joista valta osa täyttää esteettömyysvaatimukset. Kansalaistorin lähettyvillä oleville käytäville asennetaan istuskelumuurit. Puistosta tulee nurmipintainen, ja pohjoiskulmaan on suunniteltu maanpeittoistutusta. Alueelle on myös tarkoitus istuttaa kahdeksan runkopuuta, jotka eivät peitä tärkeitä näkymiä. Valaistuksena tulee olemaan korkealaatuisia pylväsvalaisimia.

Musiikkitalonpuiston alueen pohjoinen osa rajautuu Töölönlahdenkatuun, läntinen Musiikkitaloon, eteläinen Kansalaistoriin ja itäinen Makasiinipuistoon. Tärkein elementti puistossa on länsiosan suuri vesiaihe, jonka laidalla eteläpuolella sijaitsee Kansalaistori. Vesiaiheen itäisellä laidalla on terassoitu nurmialue, jolla voi viettää aikaa. Länsipuolella puolestaan tulee olemaan luonnonkivipintainen oleskelutaso, sekä leveät luonnonkiviportaat.

Vesielementissä aiotaan käyttää Töölönlahdesta pumpattavaa merivettä. Se rajataan luonnonkivimuureilla, ja pohja tullaan muotoilemaan niin, että vesisyvyys reunamuurien lähellä on maksimissaan 0,3 metriä, ja syvimmillään altaan keskiosassa 1,2 metriä. Altaissa on kolme valaistua suihkulähdettä ja kolme kivisommitelmaa, jotka tehdään luonnonkivipaaseista.

Makasiinipuiston raja on pohjoisella laidalla Töölönlahdenkatu, etelässä Sanomatalo ja Eero Erkon katu ja läntisellä laidalla Musiikkitalonpuisto. Puiston keskelle suunniteltiin alun perin tanssipaviljonkia, mutta hankkeesta päätettiin kuitenkin luopua. Makasiinin tiiliseinän säilyttämismahdollisuuksia tutkitaan, sillä puistossa halutaan säilyttää muistoja alueen aiemmasta käytöstä.

Pinnoitteissa tullaan käyttämään luonnonkiven lisäksi entisten makasiinien tiilistä valmistettavaa murskaa. Puiston kiveyksissä aiotaan käyttää myös makasiinien vanhoja sokkelikiviä. Alueelle tulee myös puuistutuksia, joiden keskelle rakennetaan kaksi luonnonkivipintaista oleskelutilaa. Niiden reunaan tulee luonnonkivisiä istuskelumuureja.

Puurivit ja istutusalueet tulevat lomittumaan toisiinsa, ja niiden väleihin luodaan eri kokoisia aukiomaisia tiloja. Niiden väleistä avautuu pilkahduksia ympäröivistä näkymistä. Pohjoisalueelle on puolestaan suunniteltu kaksiosaista vesiallasta, jonka ympärille sijoitetaan oleskelupaikkoja. Allas tulee sijaitsemaan Makasiinipuiston länsireunassa olevan puistokäytävän molemmilla puolin, samaan tapaan kuin kanaali.