Siirry suoraan sisältöön

Muuta kulttuuria ja kukkaloistoa

  • tehnyt
Kiasma

Finlandiapuiston läheisyydessä pääsee nauttimaan monenlaisesta kulttuurista. Nykytaide, teatteri ja kasvitiede kohtaavat puiston avulla, ja tuovat sekä matkailijat että paikalliset yhteen kulttuurielämysten äärelle.

Helsinki_KiasmaNykytaiteen museo Kiasma sijaitsee myös puiston läheisyydessä Helsingin ydinkeskustassa. Se on osa Suomen Kansallisgalleriaa. Museon tehtävänä on tehdä tunnetuksi nykytaidetta ja vahvistaa sen asemaa olemalla yhteydessä sekä yleisöön että taiteilijoihin. Museo on kansalaisten kohtaamispaikka, jonka tavoitteena on tuoda nykytaide kosketukseen kaikenlaisten yleisöjen kanssa ja tuoda se lähemmäksi ihmisten elämää. Kiasman rakennus on itsessään nähtävyys. Steven Hollin suunnittelema kokonaisuus valmistui 1998. Sen ensimmäisestä kerroksestä löytyy myös kauppa, kahvila, teatteri, seminaaritila, taideprojektien esittelytila ja lehtihuone. Museossa järjestetään myös seminaareja ja luentoja.

Helsingin Kaupunginteatteri on myös puiston yhteydessä. Se on Helsingin teatterisäätiön omistama moderni kansanteatteri, jonka tavoitteena on tarjota hyvää ja sisällöltään vaihtelevaa teatteria suurille yleisöille. Teatteri on kaksikielinen, sillä on laaja perheteatteritarjonta ja sen yhteydessä toimii myös sen omistama Helsinki Dance Company, joten monipuolista tarjontaa löytyy. Teatteritarjonta sisältää sekä kotimaisia että ulkomaisia puhenäytelmiä, musiikkiteatteria että komediaa.

Yksi teatterin tarkoituksista on myös panostaa yleisötyöhön ja taidekasvatukseen. Tämän tavoitteen edistämiseksi se järjestää erilaisia teosesittelyjä, avoimia harjoituksia, kulissikierroksia, teatterivierailuja, työpajoja, teatterileirejä ja muita yleisötyönprojekteja. Toimintaa on sekä ryhmille että suurille yleisöille. Teatteria peruskorjataan vuonna 2015.

Finlandiapuistosta on myös helppoa lähteä katsomaan eksoottista kukkaloistoa. Helsingin Talvipuutarha sijaitsee Töölönlahden pohjoispuolella Eläintarhan alueella. Talvipuutarha on ollut olemassa jo 1800-luvun lopulta, ja sen rakennus, jonka suunnitteli Gustaf Nyström, on itsessään nähtävyys.

Rakennus on lasinen, ja siinä on kolme osaa: palmuhuone, kaktushuone ja länsisiipi. Sen viimeisin remontti, jossa kaikki lasit rikottiin ja korvattiin teräsrungon huonokuntoisuuden vuoksi, valmistui vuonna2012, ja sen aikana osa kasveista kuoli. Puutarhassa on jopa satavuotiaita kamelioita, ja seinämaalaus, jonka teki Salomo Wuorio. Isossa huoneessa on allas, jossa on koikarppeja. Talvipuutarhassa järjestetään myös lapsille suunnattuja erikoisnäyttelyitä joulu- ja pääsiäisteemoilla.

Nämä kaikki kohteet järjestävät monia jännittäviä ja mielenkiintoisia tapahtumia ympäri vuoden. Kaikkiin pääsee helposti myös kevyenliikenteenväyliä pitkin.