Ruttopuisto

Ruttopuisto

ruttopuisto

Helsingissä Lönnrotinkadun, Annankadun, Bulevardin ja Yrjönkadun keskellä oleva puisto tunnetaan monella nimellä: Ruttopuisto, Vanhankirkon puisto tai Vanha kirkkopuisto. Tutuin nimi itse helsinkiläisille lie Ruttopuisto, ja tämä nimi juurtaakin aina 1700-luvulle saakka. 1700-luvulla valloneen ruton aikana Helsingin asukkaista kuoli noin kaksi kolmasosaa, ja sen uhreja on haudattu Helsingin Vanhaa kirkkoa ympäröivän Ruttopuiston alueelle. Puiston alueella ja sen lähimailla on sijainnut useita hautausmaita, ja varovaisen arvion mukaan sille on haudattu 130 vuoden aikana noin 10000 ihmistä.

Alueen käyttö hautausmaana päättyi syksyllä 1829 ja se päätettiin muuttaa seurakunnan ylläpitämäksi puistoksi. Helsinki kasvoi samoihin aikoihin puiston alueella ja sen ympärillä laajalti. Vuonna 1900 Ruttopuisto siirtyi seurakunnalta Helsingin kaupungin vastuun alle, ja tällöin muun muuassa puistoa ympäröivä aita poistettiin ja monia puita ja pensaita istutettiin.

Ruttopuisto on nykyään erittäin suosittu piknik-paikka keskeisen sijaintinsa, tasaisen maastonsa, aidattomuutensa ja varjoa tarjoavien puiden ansiosta. Puiston pohjoisreunassa sijaitsee Helsingin Vanha kirkko, ja puistossa päiväänsä viettävät pääsevätkin usein osaksi valokuvia ja juhlallisuuksia kirkosta purkautuvan kansan mukaan.